Billån med Restvärde

Ett alternativ till ett traditionellt billån är en låneform som är mer anpassad och skräddarsydd efter hur mycket du brukar bilen. Ett billån med restvärde innebär att du under avtalstiden amorterar i takt med bilens uppskattade värdeminskning ner till ett på förhand satt restvärde. När avtalstiden löper ut kan lånet lösas för restvärdet, alternativt kan avtalet eventuellt förlängas. Du har också möjlighet att sälja eller byta in bilen mot en annan, där eventuellt övervärde lägs in som kontantinsats på den nya finansieringen. Lånet är aldrig bundet, och du kan lösa ett lån med restvärde i förtid, amortera extra, eller sälja bilen även under låneperioden. Och till skillnad från exempelvis privatleasing så äger du bilen även om finansbolaget har ett så kallat äganderättförbehåll.

Billån med restvärde lämpar sig bäst för den som kör relativt få mil, eller som byter bil ungefär var tredje år. Detta eftersom att man ofta med ett traditionellt billån betalar av bilen i en snabbare takt än vad värdet i bilen faktiskt minskar. Målet med restvärde som upplägg är att betala av i en lägre takt och att bilens värde och bilens skuld är likamed varandra vid lånetidens slut.

Ett billån kräver i regel (enligt lag) minimum en kontantinsats på 20% av lånebeloppet. Värdet av en eventuell inbytesbil räknas även in som kontantinsats. Normalt sett har ett billån med restvärde en löptid på mellan 12-36 månader baserat på hur länge du tänkt äga bilen.  Möjligheten att ansöka om ett billån med restvärde på en äldre begagnad bil är ofta begränsad, men möjlig.

Exempelvis: En bil som kostar 100.000kr köps och finansieras via billån med restvärde med 3 års löptid. 20% av bilens kostnad betalas kontant. Lånebeloppet är därmed 80.000kr. Tillsammans med säljaren diskuteras ett restvärde som ska representera bilens värde efter 3 år. Som exempel räknar man att bilen ska vara värd ungefär hälften av dagens värde, det vill säga 50.000kr.
Därmed är lånebeloppet som man faktiskt betalar under lånets 3 år 30.000kr.  (80.000kr minus 50.000kr)
Efter 3 år finns en restskuld på 50.000kr (beloppet som man ”skjutit upp”) – och man har då möjlighet att förlänga lånet, betala av hela bilen, eller sälja bilen.

Via DNB är räntan är rörlig och månadskostnaden kan därför ändras, både upp och ner. DNB erbjuder dessutom möjlighet att betala in extra amorteringar för lånet, eller att förlösa/köpa loss hela bilen, utan några extra kostnader.

På vår hemsida kan du se ett räkneexempel för varje ny och begagnad bil vi marknadsför. Se här – nya lagerbilar.
För mer information om avbetalning samt rådgivning och låneupplägg. Kontakta våra säljare.

Hitta till oss

Öppettider

Öppettider - Bilförsäljning
Vardagar: 09.00 - 18.00
Lördag & Söndag: Sommarstängt
Öppettider - Verkstad
Vardagar: 06.45-17.00
Lördag & Söndag: Stängt
21 Juni: Stängt